sunnuntai 16. elokuuta 2015

Lisää päitä

Edellisessä tekstissä kerroin yhden veistoksen valmistusprosessin ja vähän työvaiheita. Tällä kertaa enempi kuvia muista valmiista veistoksista. Valmistusprosessi on ollut melko samankaltainen aiemmin esitellyn kanssa, eli malli juustonkuorivahasta. Kipsaus ja poltto, jonka jälkeen pesussa kipsinjäämät pois. Valukanavien poisto, "pitsin" ja muun valussa tulleiden epämääräisyyksien poisto. Lopuksi pintakäsittely ja jalustan teko. 



Tässä yksi veistoksista suoraan valun jäljiltä, kuten kuvasta näkyy pää jää osittain läpinäkyväksi. Muotoilin pään  pienistä, noin pikkurillin pään kokoisista vahapalleroista jotka litistin ja liitin toisiinsa, melko hauska suomumainen pintarakenne. Tosin melko aikaavievä tehdä. Tämä oli itseasissa ensimmäinen veistos sarjasta, ja siksikin kaikista eniten työtä vaativin kun piti käydä prosessi ensimmäistä kertaa läpi. Loput päät tulivat sitten reilusti nopeammalla tahdilla.



Veistos patinoituna ja lisäsin siihen pieniä soittorasioita jotta katsojat voivat sitä soitella, kaikki soittorasiat soittavat eri rakkausteemaista biisiä. Jalustan tein tammesta liimaamalla tammipalikoita toisiinsa jotka sitten veistin muotoonsa, jälki saikin olla melko karkeaa joten veistin sen todella karkealla laikalla. 



Jalustan käsittelin mustalla vesivärillä, jonka osittain hioin pois, pintaan laitoin vielä unikkoöljyä värien syventämiseksi.




Kolmas veistos vahavaiheessa. Mutterit on samasta perintökasasta mistä aiemman veistoksen pultitkin.




"Pitsin" ja muun valussa tulleiden rökäleiden poistamista talttaamalla.




Tämä veistos on vielä vailla jalustaa, mutta muuten viimeisteltynä.




Neljänteen veistokseen lisukkeeksi tuli pronssista, messingistä ja kuparista lehtisahalla sahailtuja perhosia. Materiaalit keräilin roskiksista ja omien laatikoiden nurkista. Valssasin kaikki levynpalaset noin millin paksuisiksi. Samalla valssasin pintaan jotain kuviota kuten pitsiä, erilaisia uria ja syvennyksiä, sahanteränpätkiä yms.





Perhoset juotin parveksi hopeajuotteella, ne pysyvät päässä ilman mitään liitosta, veistosta pystyy käyttämään siis perhosparven kanssa tai ilman. 




Veistos pintakäsiteltynä. 




Valmis veistos, jalustan tein rautalevyn palasista yhteen hitsaamalla. Ruostutin jalustaa muutaman yön yli pihalla. Sen jälkeen todella kevyt harjaus ja suojalakka jotta ruostuminen ei enää jatku.  


Veistoksia on vielä viideskin, mutta siitä en löytänyt mitään julkaisukelpoista kuvaa. Tarkoituksena on tehdä tähän sarjaan vielä yksi veistos lisää. Siihen tulee vielä pronssivalu osia lisukkeeksi. Idea tosin on vielä ihan pöytälaatikkotasoa, ja ei se ole vielä itsellekkään oikein hahmottunut. Kuuden pään jälkeen ihmishahmot saavat jäädä sivummalle ja keskityn muihin materiaaleihin ja ei niin esittäviin aiheisiin. 

5 kommenttia:

  1. Jee! Miulla saattaa olla jollain muistikortilla lisää näitä työvaihekuvia. :)

    VastaaPoista
  2. Ei voi oikeesti muuta sanoo ku et sie jäät vittu historian kirjoihin vielä! :D noi perhoset tossa päässä, mutterit ja kaikki suomut ja ja ja ja... kehujen listaa vois jatkaa loputtomiin, mut sie tiiät kyllä miten paljon mie ihailen ja arvostan siun töitä ;)
    Harmi ku ei oo varaa ostaa mitää siun teoksia :D

    VastaaPoista
  3. pelottavia, mut pakko tuijottaa :o mutteripää oli oma suosikki! t. pahin kriitikko :D

    VastaaPoista