perjantai 21. elokuuta 2015

Välistä koruprojekteja

Taidehommelit on nyt niin tylsässä vaiheessa ettei niistä ole oikein kerrottavaa tai kuvattavaa. Tai no muutakuin että olen sahannut noin kolmesataa muoviperhosta ja vielä olisi samanmoinen kasa sahattavana. Pikkuhiljaa ne sieltä tulee, keskimäärin kolmenkymmenen kappaleen päivävauhtia. lehtisaha on ollut lujilla viime viikkoina.

Mutta tähän väliin pieni korupäivitys, tuttavani menivät naimisiin jokin aika sitten ja tein heille palladiumista sormukset. Kaiken kaikkiaan sormuksia tehtiin 3kpl, kaksi vihkisormusta ja yksi kihlasormus. Materiaalijäämistä tein vielä kaupan päälle pienet puolipyöreät nappikorvikset huomenlahjaksi. Kihlasormukseen tuli kolme timanttia, timantit tilasin suomen jalokivituotteelta.




 Tästä se lähtee! palladiumpötkö toimitettiin 8x8mm kokoisena. Palladiumin tilasin rasmussenilta.




Venyttelin ja litistelin pötköä valssilla. Yllättävän sitkeää ja kovaa verrattuna hopeaan. Välihehkutteluista huolimatta valssaaminen kävi ihan työstä.



Kun olin saanut venyteltyä aihion lähestulkoon oikeaan mittaan, taoin muovivasaralla päät yhteen. Palladiumia sai mätkiä kyllä ihan voimalla että sain päät taipumaan yhteen. 





Juotin sormukset yhteen palladiumin omalla juotosaineella, tämä oli itseasissa ensimmäinen kerta kun juotin ja sulatin palladiumia. Lämpöähän se vaatii melkolailla, ja tuo lämmönanto oli alkuun vähän hakemista. Viilausjätteen sulatuksen jouduin tekemään pariin kertaan, kun ei meinannu vehkeissä riittää potku, lopulta happi-asetyleeni liekki ja polttoleikkauspää hoiti homman kotiin. Muuten juottaminen ei juurikaan esimerkiksi hopean juottamisesta eronnut, samalla lailla boraxilla suojaus, puhtaat pinnat ja rikkihapotus lopuksi. 



Koska arvelin että palladiumin kovuuden takia joudun pyöreäksi lyödessä mätkimään sitä ihan kunnolla, niin tein aihiosta noin puoli numeroa pienemmän kuin mitä sen piti olla. Muovivasaroilla takominen oli ihan turhaa, samoin pienemmät kultasepänvasarat eivät tehneet juuri mitään, mutta pajavasara sopi tämän verran massiivisen sormuksen muokkamiseen mainiosti.

 

Sormukset viilasin puolipyöreäksi, ja viilausjäte tietenkin talteen, jonka muokkasin ihan ohueksi levyksi. Kävin sormukset läpi hiomapapereilla karkeudeltaan 240-1200 , jonka jälkeen välikiillotus. Kiillottaminen oli todella helppoa ja nopeaa, hieman kuin valkokullassa. Tilaaja tosin halusi että sormuksiin tulee rouhea pinta, niin rikoin kiillon ulkopuolelta mahdollisimman karkealla viilalla ja porasin 1mm reiät timantteja varten. 





Timanttien istuttamisesta on melkein mahdoton saada hyvää kuvaa kamerakännykällä... Mutta tässä näkee hieman tuota pintaa. Viilalla karkeasti ristiin rastiin vedetty ja kevyt kiillotus rättilaikalla päältä ja hyvä pesu. Timantit on 2mm halkaisijaltaan ja istutettu hiertämällä. 






Viilausjämistä tehdystä levystä leikkasin lumikiteitä, jotka juotin kiinni sormuksen pintaan, Kiteet kiillotin täyspeilikiiltoon ja runkoon en enää koskenut, jotta rouhea pinta säilyisi. Lopuksi vielä ultraäänipesu ja kävin alkoholilla sormukset läpi jotta loputkin rasvajäämät lähtee pois.   

1 kommentti: